Cartile iti schimba viata! ...In bine!

Ce se întâmpla cu noi când citim ?

Posted by:

Orice cititor înrăit iți poate spune ca citind un roman bun poți trai o experiența care te poate face sa simți altfel viată si anume prin imaginile pe care le vezi si emoțiile pe care le simți in carte. Poate suna ciudat pentru unii din noi, dar este adevărat si chiar știința susține ca creierul nostru se schimba in timpul cititului, devenim mai buni sau mai înțelegători si explicația ar fi din cauza experiențelor citite in cârti.

Citind :

1. Fotografiem imagini si le aranjam in minte, fără sa realizam.

Citind cârti si chiar articole cu imagini descriptive este mai mult decât distractiv, putem forma lumi in mintea noastră. S-a demonstrat ca cititorii pot găsi imagini vizuale mult mai repede decât oamenii care citesc mai puțin. Acei care citesc mai mult pot asocia foarte ușor un text cu o imagine din minte.

2. Lumea descrisa prin cuvinte ne ajuta creierul sa lucreze.

Cercetătorii au demonstrat ca ascultând o poveste ne poate îmbogăți limbajul si lumea vizuala. Daca ascultam ceva despre mâncare, simțul nostru gustativ va fi pornit si își va imagina acel tip de mâncare. De aceea se recomanda sa asculți cârti audio in mașina sau chiar înlocuind muzica din caști.

3. Citind despre experiențele altora este aproape asemănător cu senzația de a le trai

Sunt sigura ca măcar o singura data ai citit ceva si te-ai simțit conectat cu personajul, chiar ai putut identifica aceleași provocări in viată ta reala. Motivul pentru care simți acea emoție este pentru ca creierul tău chiar crede ce citești. Când citim, creierul nu face diferența intre ficțiune si realitate, sunt stimulați aceiași stimuli emoționali. Cărțile sunt in stare sa-ti intre sub piele si in minte.

4. Citind o carte într-o limba străină ne putem creste inteligenta

Încercând sa citești o carte într-o limba străină chiar daca nu o cunoști la perfecție iți poți îmbogăți vocabularul si chiar anumite zone in creierul tău vor creste. In urma unui studiu s-a demonstrat ca studenții care studiază într-o limba străină după trei luni s-a observat o creștere a creierului in zonele, cortexul cerebral si hipocamp.

5. Structura povestii încurajează creierul sa gândească in secvențe.

Cum fiecare povestire are început, descriere si final, creierul cu aceasta structura este încurajat sa gândească la fel, făcând o legătura intre cauza si efect. De aceea medicii recomanda părinților sa le citească povesti.

6. Cititul schimba structura creierului

In urma unui studiu, timp de șase luni câțiva oameni au fost încurajați sa citească zilnic. După acea perioada s-a observat o îmbunătățire a vocabularului si chiar structura creierului era schimbata. Mai mult s-a observat ca acest ritual poate fi folosit sa devii un iubitor al cărților,  pentru acei care încă nu au găsit beneficii in arta de a citi.

7. Cititul ne ajuta sa devenim mai empatici

Oamenii care citesc foarte mult s-a observat ca sunt mai empatici. Acest fapt este explicat de faptul ca cititorii au experimentat mai mult prin experiențele descrise in carti, de aceea au devenit mai interesați de viețile altora si chiar mai iubitori.

Nu ezita sa te inscrii la newsletter deoarece vei primi opt carti in format pdf.

Succes

AnaAna

About the Author

Discussion

  1. Bookish Style  March 19, 2015

    În general îmi place să citesc cărţi de peste 300 pagini pentru a-mi da ocazia să ma familiarizez cu personajul, să trăiesc alături de el. E un sentiment tare plăcut să te ataşezi de nişte oameni fictivi.

    (reply)

Add a Comment